Monday, August 12, 2019

iceBox cake

p r i v i d


Neki muškarac sa sedim dlakama na bradi stalno kači slike savršenog života.
More, plavo, prozirno, mirno.
Oblačići putuju veselo ka pučini.
Sunce greje kamene oblutke
i topi nam lica kroz male ekrane.
I svi se tada osmehujemo dok se palme njišu u pozadini,
dok gledamo slike koje promiču
brzo
klikćemo da se sve to ponovi
iznova i opet
živimo sretno.

I ne, to nije kraj.
Onda otvorite vrata frižidera i baš na jednoj od polica, na tanjiru stoji parče kolača sa slike.

Ne dozvolite da vas vrućina spreči da napravite ovaj desert.

Nepečeni kolač sa vanila kremom i prelivom od čokolade
krem od vanile:
3 žumanca
3 supene kašike gustina, uvršene
1/2 šolje (100g) šećera
2 šolje (500ml) mleka
prstohvat soli
2 kašičice vanile
2 supene kašike maslaca (30g), na sobnoj temperaturi

U vatrostalnoj posudi pomešati žumanca, šećer, so, gustin i mleko. Staviti na vatru i mešati dok ne proključa. Lagano kuvati mešajuci 4 do 5 minuta. Skloniti sa vatre i umešati vanilu i puter. Gotov krem prekriti providnom folijom (kako se korica ne bi formirala) i ostaviti da se ohladi u frizideru.

šlag:
1.5 šolja (360ml) nezasladjene pavlake za šlag
2 supene kašike prah šećera
kašičica vanile

Pavlaku za šlag lagano umutiti sa šećerom i vanilom i postepeno sjediniti sa ohladjenim kremom od vanile.

400-500g petit beurre keksa
150ml mleka

Keks umakati u mleko u redjati u pleh (38x26x7 cm). Četiri reda/sloja keksa i izmedju krem/fil. Završiti sa keksom (zadnji sloj keks) i preliti čokoladom.

preliv od čokolade:
1.5 šolja (360ml) crne čokolade, seckane
3/4 šolje (180ml) nezasladjene pavlake za šlag

U šerpici pavlaku zagrejati do ključanja. Skloniti sa vatre i dodati seckanu čokoladu. Ostaviti 3 minute i energično mešati žicom dok se ne dobije sjajna i glatka smesa. Preliti preko poslednjeg sloja keksa.
Kolač ostaviti u frižideru najmanje 8 sati, ili preko noći.


Days are bright and sunny.
Deserts are cold and easy. 
No bake recipe.
Don't let the heat stop you from making this cake!

recipe adopted from LeAnne, Lion’s Bread food blog <3

2 comments: