Saturday, August 17, 2019

carrot soup/ čorba od šargarepe

Juče me jedna žena lažno optužila da sam joj ukrala recept. I to javno. Uputila mi je uznemirujući komentar i nadasve zlonameran. Eto šta mogu učiniti tri žumanca i malo mleka. Totalnu pometnju, bar u mom univerzumu.
Kako ona kaže, 'blatantly' sam kopirala taj sveti recept i besramno ga stavila da ga svi vi vidite i uživate u istom. I još sam se usudila (kao i uvek) da insertujem link originalnog recepta i navedem da je recept njen uz ime bloga. Pa sram me bilo.
Neki teškom mukom u 2019-oj dodju do recepta za puding od vanile u koji se doda malo slatke pavlake, a ja lepo sačekam priliku i to sve prepišem.
Otišla sam pod tuš da to sve zaboravim ali umesto toga zaboravila sam da se istuširam. Mokra i vidno uznemirena i dalje sam bila opsednuta Lijanom, a ona je verovatno za sve to vreme negde tamo daleko u Pocono planinama jahala svog konja.
Samo kad sam se i konja setila, i strasti su se skroz na skroz uzburkale. Stala sam za šporet i napravila čorbu za smirivanje strasti.
Delite ljudi hranu, recepte, a posebno one od kojih vam zaigra srce ili krene slinica na usta :)
 
Čorba od šargarepe (za 3 osobe)
5 većih šargarepa, oljuštrene i iseckane na veće kolutove
manja glavica crnog luka, sitno naseckan
dva čena belog luka, sitno naseckan
jedan manji beli krompir, oguljen i isečen na kocke
jedna manja jabuka (slatka), oguljena i isečena na kocke
800ml vode
so
limun
maslinovo ulje
avokado, svež peršun, rotkvice - kao opcija za poslužiti uz čorbu

Na srednje jakoj vatri u dubljoj posudi zagrejte 2-3 kašike maslinovog ulja, i popržite crni luk oko 5 minuta, da omekša i lagano primi boju. Dodajte šargarepu, beli luk, posolite i pustite oko 7 minuta da šargarepa omekani uz povremeno mešanje. Zatim dodajte krompir i jabuku i nalijte hladnom vodom. Kada prokljuca kuvajte oko 25 minuta na laganoj vatri. Kada je povrće mekano izmiksajte sve u blenderu ili štapnim mikserom. Proverite slanost i dodajte 1-2 kašike soka od sveže cedjenog limuna.
Servirajte uz komade avokada, sveži peršun, listiće sveže rotkvice i pospite sa par kapi maslinovog ulja.

Lagana, umirujuća i nežna.





If you get upset by something or someone and if you don't have a chance for example to ride a horse as a therapy. Don't panic. There is always some other, good, rather cheep solution. Healthy as well. Mother nature involved. Make a super carrot soup for when you need to get calm.

Carrot Soup/ serves 3
5 big carrots, peeled and chopped
one small onion, finely diced
two garlic cloves, finely chopped
one small potato, peeled and diced
one small apple (sweet), pilled and diced
800ml water
salt
olive oil
lemon juice
avocado, fresh parsley, radish optional for serving

On a medium-high heat in a deeper pan heat 2-3 tablespoons of olive oil. Add onions and fry for about 5 minutes, let onions soften and get color a bit. Add the carrots, garlic, season with salt and leave to cook for about 7 minutes, stirring occasionally. Then add potato and apple and cover with water. Once it starts boiling leave to cook for about 25 minutes on low heat with the lid on. When the vegetables are cooked use a stick mixer to blend everything or transfer everything in a blender and blend until all is smooth. Check the seasoning, add 1-2 tablespoons of freshly squeezed lemon juice.

Serve with avocado pieces, fresh parsley, fresh radishes and sprinkle with a few drops of olive oil.

Light, soothing and gentle.


Thank you Jelena and Ivana for support and for being virtually there for me ;)

1 comment: