Thursday, April 18, 2024

keksi od borovnice i bele čokolade

Sramno je koliko retko se pojavljuju recepti za slatkiše na ovom blogu obzirom na ljubav koju imam upravo za takve recepte. Zato sladimo ovaj četvrtak i rasterujemo ove sive oblake plavičastim (ili ljubičanstvenim) keksićima koji podsećaju na oblačiće. Sa radošću palimo rernu i grejemo se uz laganih 200 stepeni. Ovaj recept nije moja kreacija ali je užasno zanimljiv i jednostavan za izvedbu. Plus, ukoliko imate problem sa mlekom ili jajima, juhu, ovaj recept je za vas!
Justine Doiron, mama ovih keksića, kaže da margarin (ustvari biljni maslac) mora da bude na sobnoj temperaturi i da se umuti sa šećerom da bude sve penasto. Borovnice iz zamrzivača malo zagrejemo, i onda mrvicu rashladimo pre nego što i njih umutimo sa umućenim margarinom. Ono što je još važno je da to sve zajedno mutimo na najače, pre nego što dodamo sve ostale sastojke (suve sastojke). Dakle mikser na najače i mutimo borovnice, margarin i šećer dok ne dobijemo ujednačenu smesu, nalik umućenom puteru ljubičanstvene boje. Dodamo brašno, prašak za pecivo i malo soli, potom i seckanu belu čokoladu. Molim vas probajte da nabavite što kvalitetniju belu čokoladu, jer ima razlike i drugačije se ponaša prilikom zagrevanja tj. pečenja. Ja u momentu kada sam ih pravila prvi put, sam se svela na prodavnicu iz komšiluka i kupila jedinu koja je bila dostupna, big mistake koja neće da se ponovi. 
Učiniće vam se da je gramaža mala, ali od ove količine ispadne 9-10 keksića, sasvim dovoljno da se počaste 3-4 osobe.. ili dve :) Svakako je ovo količina koja se peče u jednom plehu.
 
sastojci:
135g brašna (meko tip 400)
pola kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
76g margarina, sobna temperatura
90g kristal šećera
80g zamrznutih borovnica
70g bele čokolade, seckana na komadiće 
 
Kada pripremite smesu odložite je bar na pola sata u frižider da se stegne kako bi lakše mogli da vadite kašikom smesu, ili kašikom za sladoled u mom slučaju, i stavljate na pleh obložen papirom za pečenje. Keksi se peku u zagrejanoj rerni 10-13 minuta, ovi moji su se pekli 12, ali trebali su 11! Ostaće mekani i kada se ohlade, ali će obod keksa kao i dno biti hrskavi. Ukus, ma baš prija, posebno ako ste ljubitelj voćnih džemova i ako volite slatkoću bele čokolade. Naravno i voće, kao i bela čokolada mogu da budu promenljive, ali se ovog puta držim za ovaj original, koji je ispao sjajan.
 
Delim slike procesa, da vidite kako je meni ispalo, a postoji video na ig kako ih Justine, kraljica keksića, pravi.


Looking forward to JUSTINE COOKS, so cheers Justine and thanks for all amazing recipes!

No comments:

Post a Comment