Friday, April 12, 2024

namaz od graška



Vreme, ili nam sklizne, nemamo ga, ili ako ga imamo ne želimo da ga provedemo samo u kuhinji. Verovatno otuda i moja potreba da jela o kojima pišem ili koja odaberem da podelim sa vama uglavnom budu ta koja bi mogla da se svrstaju u ‘brzu’ hranu. Ali kako bi jedna od meni omiljenih kulinarskih zvezda rekla, to je brza hrana za one koji vole da jedu.

Kada kažem brza hrana to nužno ne znači da se sprema za 5 minuta, ali znači da je priprema jednostavna i ne zahteva neke posebne kulinarske veštine.

Ja volim da kuvam, volim da kupujem namirnice i da idem na pijacu. Sam čin kuvanja je čini se najmanje stresan za većinu, ali ono što mu prethodi je nešto što može da bude i stresno i isrpljujuće, a to je kupovina namirnica i planiranje šta ćete da kuvate. Meni je zadovoljstvo da planiram i osmišljavam recepte, ali moram da priznam da u poslednje vreme potraga za određenim proizvodima ume da bude iscrpljujuća. Na žalost neki proizvodi više i ne mogu da se nađu na rafovima naših marketa.  

I kako ne bi razbijali glavu šta da pravite za svoj sledeći ručak evo predloga i naravno još jednog recepta za graškoljupce.

Pire od graška aka namaz od graška aka prilog od graška

400g smrznutog graška

100g feta sira

jedan mladi luk

šaka sveže mente

uvršena velika kašika krem sira (domaće pavlake ili milerama)

so, po ukukusu

sok od pola manjeg limuna

1-2 kašike maslinovog ulja

Zamrznuti grašak kuvati u slanoj kipućoj vodi deset minuta, ocediti i prebaciti u blender. Dodati i sve ostale sastojke u blender (mrvljenu fetu, isečen mladi luk, natrganu mentu, sir ili pavlaku, so, limunov sok, malo maslinovog ulja) i miksati par minuta dok se smesa ne ujednači.

Predlog: uz pire od graška možete poslužiti prženi krompir iz rerne.

Krompir oprati, oguliti i narezati na veće ploške. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje. Krompir pouljiti (2-3 kašike ulja), posoliti i dodati malo crvene mlevene paprika (kašičica). Sve to staviti na pleh i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 40-45 minuta dok se lepo ne zapeče.

Prijatno!

 

No comments:

Post a Comment