Thursday, February 15, 2024

kokos, đumbir, bundeva - na kašiku

And we are back.. nema veze gde smo stali, idemo dalje. Stay tuned ako vas zanima hrana, namirnice, ukusni recepti, kulinarske ideje, promašaji u kuhinji, fotografije hrane, biće i iznenađenja, od sada se čitamo i na našem jeziku, možete da zapratite i instagram profil mykitchenkiosk i tako podržite ovu avanturu koja se bori da preraste u nešto više od toga, ako vam se sviđa šta profil nudi bacite i neki lajk, jer se sve zbraja i pretače u brojke i zato hvala unapred. A pre svega hvala svima koji su ostali tu i za vreme posta 😊


Dosta priče treba nešto spremiti i za ručak, a može i večeru. Ovo je jedna lagana supa prepuna ukusa i predivne boje. Ne previše gusta ali stvarno očarava svojom kremoznošću i blagom 'ljutinom' koja greje onako iznutra. Dakle bacamo se na supu od bundeve koja jeste kremasta ali u isto vreme je podobna i za sve vas koji iz raznoraznih razloga imate problem sa namirnicama životinjskog porekla, konkretno mlečnim proizvodima. Koristimo kokosovo mleko, konkretno kokosovo mleko iz dm-a (pritom ovo nije reklama). 

Za supu koja može da nahrani 4 duše trebaće vam:

- 400g pečene bundeve (oguljena, očišćena, isečena na krupnije kocke i pečena u rerni)

- 3 čena belog luka, krupno narezana

- svež đumbir, 4-5cm (oguljen i nariban)

- kašika maslinovog/suncokretovog ulja

- 750ml vode

- 250ml kokosovog mleka 

- 2 kašičice vegete (bio začin) 

- sok od sveže ceđenog limuna

Ja uglavnom kupim veću količinu sveže bundeve, ispečem u rerni i popakujem paketiće u zamrzivač tako da mi je dostupna kada mi zatreba. Naravno možete svežu bundevu samo da skuvate ali je moj savet da je prvo ispečete pre nego što je stavite da se kuva u posudu sa svim ostalim sastojcima.

U posudu za kuvanje sipajte ulje i zagrejte na laganoj vatri, dodajte beli luk i đumbir i pržite minut, dva. Dodajte pečenu bundevu i sve ostale sastojke i kada provri kuvajte lagano 10-15 minuta (ukoliko koristite zamrznutu bundevu kuvajte 15min.). Nakon toga ručnim mikserom sve izblendajte, dodajte sok od pola limuna. Promešajte, probajte.. ukoliko je potrebno još začinite, so i sveže mleveni biber uvek dobrodošli.

Prijatno!


2 comments: