Saturday, February 24, 2024

puter od pečenih badema

Po beleškama, jer moj mozak ne pamti baš jasno sve datume, sledeće godine će biti tačno decenija kako pravim namaz od badema, odnosno u narodu poznat kao puter od badema. Neverovatno je kako pored marcipana postoji još jedna delicija koju kreira takoreći sam orašasti plod i to uz pomoć pećnice i meljača tj. blendera. Uglavnom stoji napomena da vam je potreban jak blender kako biste samleli bademe do konzistencije putera, i kako je moj blender iz 2007. godine (i dalje zdrav i prav), sumnjala sam da ću uspeti. Samo sam tada, te davne 2015. godine, posumnjala u svoj blender i nikada više, evo zajedno i dan danas miksamo orašaste plodove bez problema. Ono što je za moj malo stariji blender važno i kako mu ja olakšavam proces jeste da orašaste plodove meljem dok su još topli i došla sam do idealne gramaže koja odgovara njegovoj veličini (zapremini), što je u našem slučaju 300 grama.

Od samog početka sam odlučila da ne natapam bademe u vodi i posle vršim dehidriranje. Vrlo sam svesna u kakvim uslovima se određene namirnice skladište, čuvaju i pakuju ali isto tako čvrsto verujem da nakon što istostiram bademe, oni pored toga što imaju savršenu aromu dodatno zadovolje i moj mikrobiološki kriterijum. Naravno, uvek se prema mogućnostima potrudim da nađem kvalitetnu namirnicu, što je nekad izazov.

U samom početku sam pravila namaz samo od badema, samo mleveni pečeni bademi. Tokom godina sam probavala sa dodacima, i ono što je ostao zlatni standard za moj puter od badema su tostirani bademi, malo morske soli i 3-4 kašike suncokretovog ulja. Ulje u ovom slučaju mora biti neutralno jer su bademi zvezda. Ulje je tu radi konzistencije tj. ukoliko želite da imate puter koji je u mazivom stanju direktno iz frižidera, tada dodajete ulje. Isto tako, količina ulja diktira koliko 'tečan' će namaz da bude. Ne dodajem zaslađivače jer volim da uvek imam mogućnost da ga koristim i za slana jela, dresinge, plus ukoliko je badem kvalitetan on je već sam po sebi blago slatkast i prstohvat dobre morske soli samo upotpuni celu priču. Pritom, što manje dodataka duži rok trajanja.

za moj savršeni puter od pečenih badema vam treba:

300g sirovih badema

prstohvat morske soli

3-4 kašike suncokretovog ulja

Bademe tostirajte u zagrejanoj pećnici na 150oC-160oC, 15-tak minuta. Miris tostiranog badema vam kaže kada ste spremni za sledeći korak. Tostirane bademe ubacite u blender i krećete da miksate na najjače. Posle otprilike 5 minuta biće potrebno da povremeno zaustavljate blender kako bi špatulicom skinuli mleveni badem sa zidova blendera. Nakon 10 minuta ja napravim pauzu da se blender odmori. Budite uporni i ni slučajno ne dodavajte vodu!! Nakon kratke pauze nastavljam sa blendanjem još nekih 5 minuta. Kada je puter zadovoljavajuće konzistencije dodajem malo soli i 3-4 kašike ulja, pustim još koji sekund blender da odradi svoje i to je to, puter je spreman za teglu. U frižideru tokom hlađenja on se blago zgusne ali nikada sasvim jer smo dodali ulje.



No comments:

Post a Comment