Iako me niko nije pitao, ali kada bih morala da biram 'omiljeno jelo' ja bih se svela na izraz 'na kašiku'. Dakle, svela bi se na sve varijacije koje podrazumevaju da se srče, zagrabi i generalno kusa kašikom. Ipak, posebno mesto svakako zauzimaju i druga jela, ona koja se 'nabadaju', takozvana (kako ih ja zovem) jela na viljušku. Isto tako, postoji jedna vrsta ograničenosti kada je u pitanju obedovanje u kancelarijskom prostoru. Nemaju svi mogućnost rada od kuće. Nemaju svi stomak za pecivo iz pekare. Nemaju svi mogućnost da naruče iz obljižnjeg restorana. Isto, vrlo često nismo u mogućnosti da nosimo variva i supe i podgrevamo obroke tokom radnog vremena, u vreme pauze za ručak. E tada, čini se najviše, shvatamo koliko su salate moćne i tada 'jela na viljušku' stupaju na scenu i sasvim opravdano postaju omiljena.
Mogućnosti su neograničene kada su u pitanju salate i obrok salate. Danas i ovde ću predstaviti dve ideje za obrok salate. Obe imaju svoje obožavaoce, pune su svežih namirnica, dostupnih. Lako se pripremaju i mogu da posluže i kao odličan obrok nakon napornog radnog dana.
Salata od nara, mente i feta sira
za dve osobe
potrebne namirnice:
2 veće šargarepe, kuvane 10 min. u zasoljenoj vodi, oceđene i isečene na kockice
100g feta sira, izmrvljen
semenke pola manjeg nara
natrgani sveži listovi mente, šaka
ukišeljeni ljubičasti luk, dve kašike, isečen na sitno
(ljubičasti luk preseći i iseći na režnjeve i staviti u teglu. pomešati u odnosu 2:1 sirće i vodu, dodati kašikicu soli i kašikicu šećera i sve zagrejati na šporetu do ključanja. preliti preko luka i ostaviti da odstoji bar sat vremena. ovo možete napraviti unapred i kada se ohladi staviti u frižider i koristiti u razne svrhe, ne samo za salatu. ukoliko nemate vremena, jednostavno luk prelijte sa mešavinom vode i sirćeta i posolite i sačekajte bar 15 minuta.)
maslinovo ulje, so, biber, limunov sok
čips (opciono)
Sve sastojke pomešati u većoj činiji, začiniti po ukusu. Služiti uz čips, idealno kao opcija za ljude koji imaju celijakiju i često na pauzi za ručak konzumiraju samo čips :) Isto tako, ovo je idelna kombinacija za sve ljubitelje čipsa sa ukusom soli i sirćeta!
Feta, nar i menta su stari znanci, ali šargarepa i ukišeljeni luk savršeno uskaču u već uigrani trio. Boje na tanjiru baš mame. Slatkoća nara puca pri zagrizu, dok menta lagano hladi oštrinu slankastog, aromatičnog feta sira (obavezno da bude u kombinaciji sir od kozijeg i ovčijeg mleka).
Salata je idealna i dan posle, ostaviti u frižideru poklopljeno.
Pre izvesnog vremena na meniju restorana su se pojavile salate sa svežim spanaćem i svežim šampinjonima. Ima odličnih. Ovo je varijacija na te salate, s'tim što ja ne koristim sveže šampinjone. Plus, svim pratiocima na IG sam ostala dužna recept tj. gramažu svega što su mogli da vide na reel-u.
Popaj salata my way
za dve osobe
potrebne namirnice:
100g grilovanog, pečenog pilećeg belog mesa (ja jednostavno parče pilećeg belog mesa stavim u vatrosltalnu posudu, začinim sa solju i biberom ili vegetom, utrljam kašiku do dve ulja, poklopim i stavim da se ispeče u rerni na 200 stepeni C dok skroz ne porumeni. ukoliko želim da još brže spremim obrok, isečem pileće belo meso na komadiće i na zagrejanom ulju na tiganju popržim dok skroz ne porumeni, začinim sa solju i biberom, u ovoj varijanti nikada ne koristim vegetu.)
120g svežeg bebi spanaća, opran i posušen
25g tvrdog sira, sečen na tanke trake, u tipu parmezana (ja koristim graviera, tvrdi sir od kravljeg mleka usiren sirilom od kozijeg mleka. da bi dobila tanke trake sira koristim ljuštrilicu za krompir kao alat.)
40g prepečenih oraha, krupno nasečenih (sveže orahe staviti u zagrejanu pećnicu na 160 stepeni C dok ne dobiju laganu boju, obratiti pažnju nakon 8 minuta, paziti da se ne prepeku.)
jedna srednja glavica ljubičastog luka, sečen na trake
3 parčeta belog hleba, tostiran (svež hleb narezati na kocke, posuti maslinovim uljem i začiniti sa solju, poređati u pleh i peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni C oko 10 minuta, dok skroz ne porumeni.)
preliv za salatu:
uvršena kašika majoneza
3-4 uvršene kašike domaće pavlake (ovo je pavlaka koju često koristim, razlikuje se od standardne kisele pavlake. ukoliko nemate mogućnost da kupite domaću pavlaku, koristite kiselu pavlaku ali sa manjim sadržajem masnoće ili grčki jogurt i pomešajte sa pavlakom za kuvanje.)
pola kašičice meda (bagremov, jer je blagog ukusa)
kašičica jabukovog sirćeta
so, biber, limunov sok (od pola limuna)
U veliku činiju stavite sve sastojke, preliv napravite i prelijte preko sastojaka. Dobro sve izmešajte. Ukoliko volite da salata ima više preliva jednostavno napravite više preliva. Na IG profilu imate video koji demonstrira kako se 'pravi' ova salata (popaj salata).
No comments:
Post a Comment