DESET ŽUTIH LIMUNA
Deset žutih limuna
Došlo u moj stan
Jednoga sam pojela
Ostalo ih najn
Devet žutih limuna
Još ne znaju ko sam
Jednog sam naribala
Ostalo ih osam
Osam žutih limuna
A pogled im ledan
Jednog sam iscedila
Ostalo ih sedam
Sedam žutih limuna
Jedan kao med
Naprosto se predao
Ostalo ih šest
Šest žutih limuna
Zbrisalo na led
Jedan se izgubio
Ostalo ih pet
Pet žutih limuna
Skočili u lonac
Jedan se okliznuo
Ostalo ih forac
Četiri žuta limuna
Sok u njima vri
Jedan se rascopao
Ostala ih tri
Tri žuta limuna
A protiv njih ja
Jednog sam kandirala
Ostala ih dva
Dva žuta limuna
Ja ih samo gledam
Jedan se osušio
Još ostao jedan
E od tog jednog smo napravili pasta al limone.
Recept kao da se sam nametnuo. Nalazi se u knjizi Easy Wins koja je pre par dana imala svoje predstavljanje. Ovo je peta knjiga slavne autorice Anna-e Jones. I upravo ovaj recept 'otvara´ knjigu i pripada prvom poglavlju koje nosi naziv LIMUNI (LEMONS).
Video recept je dostupan na youtube kanalu autorice, pogledajte. U pitanju je one pot dish, tj. jelo koje se sprema u jednoj posudi.
Za dve osobe
200g testenine, špagete (9 minuta)
50ml ulja maslinovog
čen belog luka
kašičica morske soli
rendana korica celog većeg limuna
500ml ključale vode
sok od pola limuna
20g rendanog parmezana (ja sam koristila graviera tvrdi sir)
25g maslaca
Bitno je da izaberete posudu koja po širini odgovara dužini špageta, tako da one skoro mogu da stanu položene. Dakle, u posudu položite špagete, dodajte ulje i čen belog luka, posolite i naribajte koricu limuna. Nalijete ključalom vodom i poklopite, stavite na šporet na najače. Čim voda nanovo provri otklopite i kuvajte špagete 8 minuta 'mešajući' povremeno, kako se testo ne bi zalepilo. Nakon osam minuta dodajte sok od pola limuna i kuvajte još dva minuta. Sklonite sa vatre, dodajte rendani sir i maslac. Promešajte u poklopite. Ostavite da se sve stiša jedan minut.
Špagete su spremne za serviranje. Ukoliko je potrebno dodajte soli, bibera, limuna, još rendanog sira..
Vrlo jednostavna, kremasta testenina, savršena za sve ljubitelje limuna.
No comments:
Post a Comment