Sunday, March 10, 2024

sendvić sa sardinama

Moja baba Bosiljka, žena zdravog apetita i rumenih obraza, vazda nasmejana je svoju stasitost i stamenost, a posebno gurmanski štih klesala na kemenitoj sunčanoj podlozi mediteranskog pojasa, dok su joj njene pčelice zujale oko glave. Ali, uvek to neko ali dodje da sreću pokvari, i silom svetskih prilika, kao i većina ljudi je morala da svoje iščupano korenje zasadi na neko drugo mesto. Neki su uspeli da se nanovo ukorene i da nastave da rastu, na tim novim, drugačijim podlogama, vrlo često neprimerenim njihovom korenju.

Baba se snašla, ako ta reč uopšte nešto znači, a i svakako nije značajno za ovu priču. Ono što jeste važno je to da Bosiljka nije umela da izgovori reč sendvič nego je uvek izgovarala sendvić. Tako sam ja odrasla uz sendviće, i ovaj sa sardinama iz konzerve je u njenu čast, i za njen gušt, jer je obožavala sardine iz konzerve (koje svakako nije nikada jela na sendviću, posebno ne na zapečenom hlebu premazanim krem sirom). Ipak, znam da bi ga s guštom potamanila, jer je sočan, ima maslinovog ulja, ljutike, korice limuna i zalogaji se, iako hleb hrska, tope. 


  1. Pomešajte kašiku krem sira sa dve kašike domaće pavlake (abc krem sir i domaća pavlaka sa pijace)
  2. Lagano tostirajte parče hleba i namažite sa namazom od sira i pavlake
  3. Pospite sa sitno seckanom ljutikom
  4. Poredjajte kriške kuvanog jaja i lagano pritisnite
  5. Pospite sa seckanom svežom mirodjijom i seckanim kaparima
  6. Prelijte ‘zeleniš’ sa malo maslinovog ulja i pobiberite
  7. Naredjajte sardine iz konzerve (mirna rovinj, ili žuto pakovanje mirela, meni već dugo najbolje na našem tržištu, jadranska sardina u biljnom ulju)
  8. Sitno narendajte koru neprskanog limuna preko sardina


Ovaj sendvič može da zadovolji kriterijume doručka, laganog ručka, pa čak i večere. Obiluje namirnicama koje su dobre za vaš organizam. Od kozervirane ribe, sardine su na prvom mestu po hranljivosti i nutritivnoj vrednosti. Bitno je da izaberete onu koja je kvalitetna, a ova nije skupa i što je još važnije ukusna je. 




No comments:

Post a Comment